
 
 

I-9 Webinar Q&A’s 
 

Q:  For permanent residency card, Social Security card and birth certificates, what are the 
acceptable receipts that we can use to complete the I-9. Can we use the confirmation e-mail 
that was sent to the applicant, or does it need to be an actual physical form that must be 
filled out by the issuing office? 

A:  Go HERE and scroll to page 7 for a listing of acceptable receipts. 

Q:  If an employee makes a mistake on the I-9, can the employee cross it out and initial by the 
mark, or does a brand new I-9 form need completed?  

A:  The best way to correct Form I-9 is to make a line through the portions of the form that 
contain incorrect information, then enter the correct information. Initial and date your 
correction. If you have previously made changes on Forms I-9 using White-Out, USCIS 
recommends that you attach a note to the corrected Forms I-9 explaining what happened. 
Be sure to sign and date the note. 

Q:  Are adjunct I-9s completed differently? 

A:  No 

Q:  What's an adjunct I-9? 

A:  There is not a special adjunct I-9 Form. 

Q:  We use a one-year break in service to terminate an adjunct instructor. If the instructor has 
not taught in over a year, we require a new I-9. Is this reasonable? 

A:  Yes. That is a common practice in higher ed. However, an exception is when an employee’s 
employment authorization document expires; you must re-verify his or her employment 
authorization no later than the date the employment authorization expires. You may use 
Section 3 of Form I-9, or, if Section 3 has already been used for a previous reverification or 
update, use a new Form I-9. If you use a new Form I-9, enter the employee’s name in the 
space provided at the top of Section 2, complete Section 3, and retain only the second 
page of the new Form I-9 with the original. The employee must present a document that 
shows current employment authorization, e.g., any document from List A or List C, including 
an unrestricted Social Security card. If the employee cannot provide you with proof of 
current employment authorization, you cannot continue to employ that person. 

Q:  If we used a process for all adjuncts and decide to require a new one now – how do we 
change? It won't be “consistent” with former practices. 

A:  Much depends on why you are changing. One key is to treat everyone the same. Please see 
pages 47 and 48 of the I-9 Manual HERE. 
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Q:  What about using the first day of the semester as the start date for an adjunct for Section 2? 

A:  I-9 instructions specify that you should enter the first day of employment for wages or other 
remuneration (i.e., date of hire) in the space for “The employee’s first day of employment 
(mm/dd/yyyy).” The date the individual goes on the payroll, he/she becomes your 
employee. 

Q:  Faculty contracts are typically dated 8/1, and they are paid for the entire month, but they 
don't begin work until 8/17. What start date do I use on the I-9 if I enter their date of hire in 
our system as 8/1? 

A:  I-9 instructions specify that you should enter the first day of employment for wages or other 
remuneration (i.e., date of hire) in the space for “The employee’s first day of employment 
(mm/dd/yyyy).” The date the individual goes on the payroll, he/she becomes your 
employee. 

Q: In our case, we often have a contract start date (and payroll start date) of 1-2 weeks prior to 
the actual first day of classes; would we use the date that the contract starts, or the date the 
person is actually expected to report to work to teach a class? 

A:  I-9 instructions specify that you should enter the first day of employment for wages or other 
remuneration (i.e., date of hire) in the space for “The employee’s first day of employment 
(mm/dd/yyyy).” The date the individual goes on the payroll, he/she becomes your 
employee. 

Q: What if we pay them before they begin working? 

A:  When you start paying them, they are your employees. The date to be entered is the first 
day of employment for wages or other remuneration. 

Q: To go back to contract date (additional clarification): If the contract is said to start 1/3/2016, 
but the instructor doesn't begin teaching until 1/11/2016, which date should we be using for 
I-9 purposes? 

A:  When you start paying them, they are your employees. The date to be entered is the first 
day of employment for wages or other remuneration. 

Q: If an adjunct starts working on January 25, but the contract is effective February 1 and the 
adjunct is paid beginning February 1, is the I-9 date February 1? 

A:  First, why don’t you start paying the adjunct on January 25? As described, is the individual 
working for free from January 25 to February 1? I know we are sometimes captive of the 
limitations of our payroll systems. I suggest you start using a contract effective date that 
coincides with the first day of work and the first day on the payroll.   

The USCIS uses two terms:  (1) first day of employment and (2) first day of employment for 
wages or other remuneration (i.e., date of hire) in the space for “The employee’s first day of 
employment (mm/dd/yyyy).” In this case, I believe February 1 is the date to use since that is 
the date on which your contract begins and on which  pay begins, i.e., he/she becomes your 
employee. 



 
 

Q: I have a question about contract vs. start dates.  Our nine-month faculty have 9/16 start 
dates, but the term doesn't start until 9/24. They are paid starting on the 9/16, but they 
don't begin teaching until 9/24. What is the start date for the I-9? 

A:  I-9 instructions specify that you should enter the first day of employment for wages or other 
remuneration (i.e., date of hire) in the space for “The employee’s first day of employment 
(mm/dd/yyyy).” The date the individual goes on the payroll, he/she becomes your 
employee. 

Q: When hiring international students, can you ask for specific I-9 documents – foreign 
passport, Form I-20 and Form I-94? 

A:  The employee must be allowed to choose which document(s) he or she wants to present 
from the Lists of Acceptable Documents. You must examine one document from List A, or 
one from List B AND one from List C. Enter the title, issuing authority, number and 
expiration date (if any) of the document(s); fill in the date employment begins and correct 
information in the certification block; and sign and date Form I-9. You must accept any 
document(s) from the Lists of Acceptable Documents presented by the individual that 
reasonably appear on their face to be genuine and to relate to the person presenting them. 

Q:  Can you explain when to re-verify an employee (how long, etc.) and the line that says you 
don't have to re-verify (documents) for U.S. citizens? Do you need to make sure their new 
documents aren't expired? 

A:  When an employee’s employment authorization document expires, you must re-verify his or 
her employment authorization no later than the date employment authorization expires. You 
may use Section 3 of Form I-9, or, if Section 3 has already been used for a previous 
reverification or update, use a new Form I-9. If you use a new Form I-9, enter the employee’s 
name in the space provided at the top of Section 2, complete Section 3 and retain only the 
second page of the new Form I-9 with the original. The employee must present a document 
that shows current employment authorization, e.g., any document from List A or List C, 
including an unrestricted Social Security card. If the employee cannot provide you with 
proof of current employment authorization, you cannot continue to employ that person. 

NOTE: U.S. citizens and noncitizen nationals never need reverification. Do not re-verify the 
following documents: An expired U.S. passport or passport card, an Alien Registration 
Receipt Card/Permanent Resident Card (Form I-551) or a List B document that has expired.  

Q:  Going back to the contract date v. start date – for example, faculty may begin their 
CONTRACT on January 1 but the university is closed until January 6. Is it permitted to have 
a start date on the I-9 as January 6? 

A:  I-9 instructions specify that you should enter the first day of employment for wages or other 
remuneration (i.e., date of hire) in the space for “The employee’s first day of employment 
(mm/dd/yyyy).” The date the individual goes on the payroll, he/she becomes your 
employee. Thus, January 1 is the start date. 

 



 
Q:  If a new employee states that he or she is a permanent resident, the employee doesn't have 

to present that ID as a form of verification? The employee can choose to provide an ID in list 
B and C? 

A:  Some documents show both identity and employment authorization (List A). Other 
documents show identity only (List B) or employment authorization only (List C). The 
employee must be allowed to choose which document(s) he or she wants to present from 
the Lists of Acceptable Documents. You may not specify which document(s) an employee 
must present. 

Q:  What is the best way to get an I-9 form filled out when the adjunct professor teaches online 
and will not be on campus? 

A:   If the individual is in the area of the campus, he/she should appear to complete the I-9.  
Otherwise, you can use CUPA-HR’s I-9 Reciprocal Processing Consortium. Read about it 
HERE. 

Q:  For Section 1, if an international student checks one of the first three boxes and not the "an 
alien authorized to work until…” box, what should we do? We are not supposed to tell them 
what to check, correct? 

A:  You cannot tell them what to check, but you can explain the various categories to help them 
understand. Please read the USCIS Manual, starting on page 14, for information regarding 
international students. 

Q:  When using E-Verify, and the employee checks the permanent resident box, you are 
required to put the permanent card information in, so I do not see how you can only use B 
and C. Please explain. 

A:   If the individual checks the third box, permanent resident, he/she must provide an Alien 
Registration or USCIS number. That done, the issue of which documents are allowed from 
List A or from Lists B and C, is an additional requirement and separate. 

Employers who participate in E-Verify must complete Form I-9 for each newly hired 
employee in the United States. E-Verify employers may accept any document or 
combination of documents on Form I-9, but if the employee chooses to present a List B and 
C combination, the List B (identity only) document must have a photograph. After 
completing a Form I-9 for your new employee, create a case in E-Verify that includes 
information from Sections 1 and 2 of Form I-9. After creating the case, you will receive a 
response from E-Verify regarding the employment authorization of the employee. In some 
cases, E-Verify will provide a response indicating a tentative nonconfirmation of the 
employee’s employment authorization. This does not mean that the employee is necessarily 
unauthorized to work in the United States. Rather, it means that E-Verify is unable to 
immediately confirm the employee’s authorization to work. In the case of a tentative 
nonconfirmation, both you and the employee must take steps specified by E-Verify to 
resolve the status of the case within the prescribed time period. 
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Q: Are Global Entry ID Cards an acceptable I-9 document? 

A:  While not listed as an acceptable document in the I-9 Manual, it is mentioned on the USCIS 
website as acceptable for List B. Go HERE. 

Q: For F-1 Visa (international students), what documents do we need to put or verify in the Form 
1-9? 

A:  The following documents establish the F-1 Visa student’s identity and employment 
authorization for Form I-9 purposes and should be entered in Section 2 under List A of Form 
I-9:  

• The student’s foreign passport;  
• Form I-20 with the designated school official’s endorsement for employment  

on page 3; and  
• A valid Form I-94/Form I-94A indicating F-1 nonimmigrant status.  

Ensure that the student enters his or her admission number from Form I-94/Form I-94A in 
Section 1. For the other types of employment available to eligible foreign students, 
employment authorization must be granted by USCIS, and will be evidenced by an 
Employment Authorization Document (Form I-766) issued by USCIS. Please go HERE for 
detailed instructions on completing the I-9 for international students (start on page 16).  
Note that you must first determine eligibility to work. 

Q:  When documenting the authority for a foreign passport, is it sufficient to write the country? 
What if the authority is in a foreign language? 

A:  The I-9 Manual, page 57, provides an example of a foreign passport and an I-551 stamp and 
expiration date affixed by USCIS that may be used for additional identification. The country 
should be sufficient, but if you can replicate the foreign language authority, that would be 
even better. 

Q: If the school ID doesn't have an expiration date, is it still valid as a List B document? 

A:  None of the documents on List B specifies an expiration date. As such, one can assume it is 
not needed.   

Q: Does the school ID card used in List B have to be issued by our school? Can we accept a 
school ID card issued from another school? 

A:  The I-9 Manual, which includes List B acceptable documents, does not specify from what 
school the ID card must originate. Only that it has a photo. See page 54. 

Q: I am glad to hear about the I-9 Reciprocal Consortium and will look into that, but do you 
have any other suggested best practices on how to get a completed I-9 with a witness 
seeing original documents? 

A:  You may designate someone to fill out Forms I-9 for you, such as a personnel officer, 
foreman, agent or anyone else acting on your behalf, such as a notary public. Please note 
that if someone else fills out Form I-9 on your behalf, he or she must carry out full Form I-9 
responsibilities. However, you are still liable for any violations in connection with the form or 
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the verification process. For example, it is not acceptable for a notary public to view 
employment authorization and identity documents, but leave Section 2 for you to complete. 
The person who views an employee’s employment authorization documents should also 
complete and sign Section 2 on your behalf.  

Q: When conducting reciprocal processing for another university, and that college is requesting 
a copy of the I-9 until it receives the originals, is this permitted? If so, can we fax it?  

A:  Yes, you can fax a copy of the documents to the employing institution. 

Q: In regard to the I-9 Reciprocal Processing Consortium, does the organization completing the 
I-9 put its business name or the name of the business where the employee will be working? 

A:  The name of the hiring institution should be entered. 

Q: In regard to the consortium, can the I-9 expert talk about whether the original I-9 document 
must be returned to the hiring university, or whether a fax or scan of that document is 
sufficient for the hiring institution? 

A:  You can fax a copy of the documents to the hiring institution, but the I-9 original along with 
copies of the documents used to establish identify must be mailed to the employer. 
 

 


